top of page
back all page vert.png

За нас

Logo.jpg

За проекта

“Театър в галерията” е съвместна идея на Ева Данаилова, Ангел Гешев и Ангел Петров. С този си проект тримата се стремят да дадат нова изява на театъра и да подкрепят младите творци и артисти. Проектът включва ежемесечна програма, която съчетава в себе си открити репетиции, театрални постановки, дискусии с публиката, творчески ателиета и кръжоци. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант ‘21”.

 

Проектът дава възможност на посетителите да се докоснат до изкуството отблизо – не само като зрители, но и като участници. Създадена е също така и социална форум платформа – “Театър в галерията” в Discord – където повече хора могат да влязат в разговор с организатори и участници. В програмата е заложено и прякото излъчване на подбрани постановки в Discord за всички, които не могат да присъстват на място. Проектът си партнира и с платформата Cuartz.tv за заснемането на ключови събития от програмата, за да бъдат разпространени до още по-широка аудитория.

 

Мотивацията за цифровизиране на театрални и образователни събития е да се даде възможност на различна публика – от страната и чужбина – да се докосне до творчеството, заложено в програмата. С така създадените методи на разпространение и обратна връзка, проектът се стреми да разшири мрежата от последователи и да създаде предпоставки за започването на международен диалог по културно и обществено значими теми. 

За фондацията

Фондацията "А.Г. - АРТ ПРОЕКТ" работи в сферата на продуциране и разпространение на изложби, театрални, танцови и музикални спектакли и концерти. Организира също ателиета, уъркшопи, кръжоци, класове, курсове, семинари по художествено и театрално майсторство. В допълнение, фондацията спонсорира автори, провежда литературни четения, дебати, участва в панаири на книгата и литературни форуми.

 

През последните три години са реализирани над осемдесет изложби, десетки литературни четения, презентации на книги, фестивал на алтернативното кино в две поредни години, джаз концерти всяка сряда, концерти с камерна музика и няколко театрални спектакъла.

 

През 2019 г. фондацията е партньор и домакин на представеното от Сдружение "Клас" премиерно представление на "Търси се добрият" – авторски театрален спектакъл, с участието на студенти от Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" София.

foundation_artproject logo.png
Arsenal_logo.png

За галерията

Домът на фондацията се намира в галерията ''Арсенал на изкуството'', разположена в квартал Капана в град Пловдив. Пространството съчетава уютна творческа обстановка, разнообразни експозиции в интериора, бар, маси на открито и закрито. Обстановката предразполага за камерни събития, в които участниците могат да влизат в пряк контакт с публиката.

 

В сградата има достъп до втори етаж с удобни ателиета, подходящи за обучения и семинари. Досега са се провеждали множество изложби, концерти и уроци по рисуване. Естествено продължение е театърът да стане достъпен, както за редовните посетители, така и да привлече театралната публика в галерията. С проекта “Театър в галерията” фондацията поставя театъра в пространство извън определените му рамки и му дава нов дом в средата и атмосферата на изобразителното изкуство.

Ценности

Споделяне на знания

Човешкото развитие е дълбоко свързано със споделянето на различни форми на информация – истории, умения, идеи или просто мисли. С доброта и отвореност се насърчаваме да споделяме познанията и разбиранията си с цел да се развиваме и да научаваме повече.

Връзка с публиката

Изкуството в същината си е своеобразен диалог между творци и публика, често подбуждащо и разговор между отделни зрители. За нас е важно да срещнем очи в очи колкото се може повече различни групи хора. По този начин смятаме, че ще се създаде среда, в която  важните теми и разбирания да излязат наяве, давайки възможност на всеки един от нас да погледне нещата от нов ъгъл.

Достъпно изкуство

Може би не е рядко срещано посланието, че изкуството е само за ценители. За нас е основополагащо да се даде възможност на всеки да усети изкуството чрез сетивата, които са най-достъпни за тях. Едни хора виждат значението на картината, а други са докоснати от нея. На някои театърът им повлиява емоционално, а други чуват съобщението, заложено между редовете на авторовия текст. Изкуството не е само за ценители, изкуството създава ценители.

Различни изкуства под един покрив

Както се стремим да направим творчеството достъпно до много хора с различни интереси, така за нас е ценно да насърчим представители на отделните изкуства да се срещат и да обменят истории и опит, които да доведат до вдъхновяващи идеи.

Подкрепа на изгряващи артисти

Първоначалните насоки и изяви са тези, които до голяма степен определят бъдещето на много артисти. А изкуството от своя страна ни развива като хора. “Театър в галерията” предоставя възможност за изява, чрез която артисти, в началото на своя път, да представят своето изкуство и същевременно да видят как то бива възприето. А някой ден може самите те да са тези, които подават ръка.
bottom of page